Autorijschool

Vroeger mocht u vanaf uw 18de verjaardag beginnen met lessen voor uw rijbewijs. Tegenwoordig is dat anders! Bent u 16 jaar of ouder? Dan mag u nu al beginnen met lessen voor uw rijbewijs!

16 -18 jaar

Als u 16 jaar bent, mag u beginnen met uw theorielessen. Theorie is uiteraard erg belangrijk, want als u de verkeersregels niet goed kent, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Vaak kunt u theorielessen volgen bij de rijschool waar u ook uw rijlessen wilt gaan doen. U kunt dit uiteraard ook zelf thuis doen, maar als u theorielessen volgt, kunt u tussendoor vragen stellen, vaak is dat toch wat makkelijker. Als u 16.5 jaar bent, mag u beginnen met autorijlessen. U mag echter pas examen doen vanaf het moment dat u 17 jaar bent. Wellicht is dit een leuk verjaardagscadeautje: afrijden op uw 17e verjaardag. Als u dan uw rijbewijs heeft, mag u helaas nog niet alleen de weg op. Het hele jaar, tot uw 18 verjaardag, zal er een volwassen persoon (die in het bezit is van een rijbewijs) met u mee moeten rijden. Dit mag dus uw vader of moeder zijn, maar ook een buurman of oom of tante. Op deze manier doet u meer rijervaring op kunt u vanaf uw 18e verjaardag veilig alleen in de auto stappen. 

Motor / auto / vrachtwagen / aanhanger

Veel rijscholen geven alleen autorijlessen (en theorielessen). Maar er zijn ook rijscholen die ook motorrijles, rijles voor de vrachtwagen en / of aanhanger geven.

Kosten

U kunt lossen rijlessen kopen, maar het is vaak ook mogelijk om een pakket lessen te kopen. Vaak zit hier examengeld dan ook al bij in. Als u voor een pakket kiest, is dit vaak voordeliger. 

Spoedcursus

Veel mensen nemen een of twee uur les per week. Zo duurt het natuurlijk wel enige tijd voordat u uw rijbewijs heeft. Heeft u deze tijd niet, dan kunt u een spoedcursus nemen. Bij sommige rijscholen heeft u uw rijbewijs dan binnen een week. 

Rijschool kiezen

Vaak zijn er meerdere rijscholen in (de omgeving van) uw woonplaats. Het kan lastig zijn om dan een keuze te maken. Vraag eens in uw omgeving bij wie zij gelest hebben. Wellicht dat zij u kunnen helpen bij uw keuze. Ook is het bij sommige rijscholen mogelijk om een proefles te doen. Zo kunt u kijken of het klikt met de instructeur. En een bijkomend voordeel is dat de instructeur een inschatting kan maken over hoeveel lessen u waarschijnlijk ongeveer nodig zult hebben. Op deze manier kunt u bekijken wat voordeliger voor u is: een pakket afnemen of losse lessen afnemen.

Heel veel plezier en succes met de theorie- en praktijklessen. En voor daarna heel veel veilige kilometers!

Gouden tip: Autorijschool VOC/Verkeersschool Van Oyen voor rijlessen in Mierlo en Aarle-Rixtel!

Delen